Aanmelden

Wanneer moet ik kraamzorg aanvragen?

Geschreven door gebruiker op 19 december 2021

Hoe eerder, hoe beter uiteraard. De meeste aanstaande ouders vragen kraamzorg aan in de derde of vierde maand van de zwangerschap. Wil je verzekerd zijn van kraamzorg bij een kraamzorgbureau van jouw keuze, maak dan zo snel mogelijk een afspraak.

Reacties

Geef een reactie

Veelgestelde vragen over kraamzorg

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg is er voor een goede start van het hele gezin. Het geeft rust, stelt gerust en is er voor emotionele ondersteuning. Waar nodig is er ook praktische hulp en wordt de gezondheid van de moeder en baby in de gaten gehouden.

Lees meer
Hoe werkt kraamzorg na een keizersnede?

In principe is deze vorm van kraamzorg hetzelfde, al kan het zijn dat de moeder minder mobiel is en meer hulp nodig heeft door de buikoperatie. Ook kan er wat meer hulp nodig zijn bij het op gang brengen van de borstvoeding.

Lees meer
Hoe lang krijg je kraamzorg?

Normaal gesproken is de kraamzorg er voor 8 dagen gerekend vanaf de geboorte. Elke nacht doorgebracht in het ziekenhuis wordt in mindering gebracht op het totaal aantal dagen. Met een medische indicatie kan de zorg worden verlengd tot 10 dagen.

Lees meer
Zit kraamzorg in het basispakket?

Ja, kraamzorg zit in het basispakket, al betaal je wel een eigen bijdrage. Vanaf januari 2022 is dat €4.70 per uur. Je krijgt een vergoeding voor minimaal 24 en maximaal 80 uur, verdeeld over maximaal 10 dagen. Er wordt geteld vanaf de dag van de bevalling.

Lees meer
Wat kost kraamzorg per uur?

Kraamzorg wordt standaard vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt een eigen bijdrage van €4.70 (vanaf januari 2023 €4.80) per uur indien je alleen een basisverzekering hebt. Indien je een aanvullend pakket hebt, wordt de eigen bijdrage deels of volledig door de verzekeraar vergoed.

Lees meer
Wat doet een kraamverzorgende?

Ze helpt je met het in bad doen van je kindje, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van je kindje. Zo heeft de kraamverzorgende veel kennis van borstvoeding, zodat ze jou kan begeleiden bij het opstarten van de borstvoeding.

Lees meer
Certificaten & partners
partner-6