AANMELDEN KRAAMZORG
Aanmelden

Is het verplicht om kraamzorg te nemen?

Geschreven door gebruiker op 19 december 2021

Het is niet verplicht om kraamzorg in te schakelen. Vanuit de branche vinden we kraamzorg wel noodzakelijk, met name kijkend naar het gezondheidsaspect in de kraamtijd. Ook wordt kraamzorg aangeraden vanuit het ziekenhuis en verloskundigen en is hulp vaak meer dan welkom.

Reacties

Geef een reactie

Veelgestelde vragen over kraamzorg

Wat is de bedoeling van kraamzorg?

Het doel van kraamzorg is ervoor zorgen dat de pasgeborene een zo goed mogelijke start heeft. Dat doen we door controles en de zorg voor moeder en kind. We ondersteunen en begeleiden de nieuwe ouders met hun baby, geven begeleiding bij de voeding en beantwoorden alle vragen die er zijn.

Lees meer
Wat is kraamzorg?

Kraamzorg is er voor een goede start van het hele gezin. Het geeft rust, stelt gerust en is er voor emotionele ondersteuning. Waar nodig is er ook praktische hulp en wordt de gezondheid van de moeder en baby in de gaten gehouden.

Lees meer
Hoe lang krijg je kraamzorg?

Normaal gesproken is de kraamzorg er voor 8 dagen gerekend vanaf de geboorte. Elke nacht doorgebracht in het ziekenhuis wordt in mindering gebracht op het totaal aantal dagen. Met een medische indicatie kan de zorg worden verlengd tot 10 dagen.

Lees meer
Zit kraamzorg in het basispakket?

Ja, kraamzorg zit in het basispakket, al betaal je wel een eigen bijdrage. Vanaf januari 2022 is dat €4.70 per uur. Je krijgt een vergoeding voor minimaal 24 en maximaal 80 uur, verdeeld over maximaal 10 dagen. Er wordt geteld vanaf de dag van de bevalling.

Lees meer
Hoe hoog is het bed voor kraamzorg?

Een bed dat 70 centimeter hoog is, is handig voor de kraamverzorgster voor het doen voor controles en het begeleiden van borstvoeding en voor de verloskundige bij een thuisbevalling. Indien je eigen bed niet hoog genoeg is, kun je klossen huren. Ook kan een extra matras vaak uitkomst bieden.

Lees meer
Wat kost kraamzorg per uur?

Kraamzorg wordt standaard vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt een eigen bijdrage van €4.70 (vanaf januari 2023 €4.80) per uur indien je alleen een basisverzekering hebt. Indien je een aanvullend pakket hebt, wordt de eigen bijdrage deels of volledig door de verzekeraar vergoed.

Lees meer
Wat doet een kraamverzorgende?

Ze helpt je met het in bad doen van je kindje, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van je kindje. Zo heeft de kraamverzorgende veel kennis van borstvoeding, zodat ze jou kan begeleiden bij het opstarten van de borstvoeding.

Lees meer
Certificaten & partners
partner-6