Van A tot Zwangerschapsmisselijkheid: dit moet je weten
Geschreven door gebruiker op 7 juni 2022In films is het meestal het eerste teken van een zwangerschap: een vrouw die over de wc gebogen zit, meestal in de ochtend. En Hollywood zit er niet ver naast: maar liefst 8 op de 10 zwangere vrouwen krijgt te maken met misselijkheid tijdens hun zwangerschap.
Wanneer begint misselijkheid tijdens de zwangerschap?
De meeste vrouwen hebben hier last van tussen de 5de en 16de week, maar bij sommige pechvogels duurt het veel langer, of zelfs hun hele zwangerschap. Bij de een uit zich dat daadwerkelijk in overgeven, bij de ander blijft het bij dat vervelende gevoel van brandend maagzuur.
Wanneer moet je naar de dokter?
Misselijk zijn is met name heel vervelend, maar veel overgeven kan daadwerkelijk gevaarlijk zijn. Je wilt voorkomen dat je ondervoed of uitgedroogd raakt. Raadpleeg daarom een arts wanneer je denkt hier last van te hebben.
Wat kun je doen tegen misselijkheid wanneer je zwanger bent?
Hier zijn onze tips voor het leren omgaan met misselijkheid tijdens je zwangerschap
1. Doe je boodschappen online – of laat je partner ze doen
Als je je plotseling op de visafdeling van de Albert Heijn bevindt, kan je zomaar overvallen worden door een gevoel van misselijkheid 0 zelfs als je niet zwanger bent. Merk je dat je gevoelig bent voor geur en veel voedingsproducten om je heen, laat je boodschappen dan bezorgen of zorg ervoor dat je partner ze doet. Als je aangeeft waarom, begrijpen ze dat vast.
2. Zorg dat je geen lege maag hebt
Als je je misselijk voelt, heb je vast geen zin om te eten – maar plotseling flinke honger hebben, maakt het allemaal alleen maar erger. Zorg er dus voor dat je altijd wat in je maag hebt. Is een hele maaltijd even te veel? Ga dan voor lichtere, gezonde en kleine snacks. Zelfs crackers met kaas of beschuitjes zijn beter dan niets op de momenten dat het echt even niet gaat. Bovendien moet je genoeg blijven eten voor je kleintje!
3. Eet zodra je wakker wordt
Veel vrouwen zijn in de ochtend knap misselijk, en wanneer je dan nog niet gegeten hebt kan het extra naar aanvoelen. Zorg er dus voor dat je direct eet, of misschien zelfs wat te eten op je nachtkastje hebt. Zo heb je opeens elke dag ontbijt in bed!
4. Drink voldoende
Dat is altijd belangrijk, maar nog meer wanneer je merkt dat je regelmatig moet overgeven. Je wilt namelijk voor jou en je baby voorkomen dat je uitgedroogd raakt.
5. Ga voor gember
Veel vrouwen merken dat hun misselijkheid minder wordt als ze gember eten of drinken. Je kunt bijvoorbeeld starten met gemberthee, en dat rustig opdrinken.
6. Vermijd sterke geuren
Niet alleen de vis in de supermarkt, maar ook je eigen parfum kan je plotseling misselijk maken. Merk je dat je misselijkheid wordt aangewakkerd door geuren, switch dan naar zo’n neutraal mogelijke shampoos, deodorant en lotions.
Heb jij last van misselijkheid? Wat helpt jou?