AANMELDEN KRAAMZORG

Wát gebeurt er?! 10 gekke zwangerschapsfeitjes!

Geschreven door gebruiker op 1 januari 2019

Een zwangerschap op zichzelf is al bijzonder – maar de veranderingen in je lichaam maken het al helemaal speciaal. Niet alles daarbij is zichtbaar, en van sommige feitjes zul je best even opkijken. Vandaag delen we 10 bijzondere zwangerschapsfeitjes met je!

  1. 1.Je baarmoeder heeft normaal gesproken de grootte van een sinaasappel. Tegen het derde trimester aan kan hij echter zo groot zijn als een watermeloen!
  2. 2. De langste zwangerschap ooit gemeten duurde maar liefst 375 dagen. In 1945 was Penny Diana Hunter maar liefst 100 dagen overtijd.
  3. 3. Wanneer je zwanger bent, neemt je bloedvolume met maar liefst 50% toe – zo is er genoeg voor jou en je baby!
  4. 4. Om al dat bloed rond te pompen groeit je hart in omvang. Jep, moeders hebben dus daadwerkelijk een groter hart! 😉
  5. 5. Niet alleen je hart, ook je voeten groeien! Veel vrouwen ervaren dat ze niet alleen in kleding, maar ook in schoenen een maatje meer moeten gaan dragen.
  6. 6. Rond 18 weken kan een foetus beginnen met horen. Praten tegen je buik is dus zeker niet zo’n gek idee. Vanaf 25 weken reageren baby’s in de buik ook op geluiden!
  7. 7. Speaking of talking: je stem kan ook veranderen tijdens je zwangerschap. Doordat je meer oestrogeen en progesteron aanmaakt, kunnen je stembanden lichtelijk opzwellen. Je stem kan dus wat zwaarder worden.
  8. 8. Je zintuigen krijgen het zwaar te verduren tijdens je zwangerschap, want ook je reukorgaan kan veranderen! Je neus kan een stuk beter werken, vooral tijdens het eerste trimester. Is dit misschien een trucje van evolutie om zwangere vrouwen te waarschuwen over wat ze wel en niet kunnen eten?
  9. 9. Gekke dingen gegeten tijdens je zwangerschap? Grote kans dat je baby het gemerkt heeft: ze proeven namelijk wat je eet als ze nog in je buik zitten! Vooral sterke smaken zoals knoflook kunnen worden doorgegeven. Een studie toonde zelfs aan dat kinderen van vrouwen die veel wortelsap dronken tijdens hun zwangerschap er later ook vaker van hielden.
  10. 10. Baby’s kunnen huilen in de baarmoeder! Hier is men per ongeluk achter gekomen toen er onderzoek werd gedaan naar iets anders: toen er geluid vlakbij de buik werd afgespeeld, zag men op de echo dat de baby reageerde door te huilen.

Welke feitjes verrassen jou het meest? Wat heb je zelf ervaren? Laat het ons weten – deel jouw gekste zwangerschapservaring!

Reacties

Geef een reactie

Certificaten & partners
partner-6