AANMELDEN KRAAMZORG

Net zwanger zijn: wat komt er op je af?

Geschreven door Jessica op 10 mei 2017

Zwanger geworden? Gefeliciteerd! Wat komt er nu op je af en waar dien je rekening mee te houden? Wat is ‘toxoplasmose’ eigenlijk, waar je vriendin het laatst over had? We zetten het even voor je op een rij. Net zwanger zijn is hartstikke leuk, je dient echter wel met een paar zaken rekening te houden en bijvoorbeeld tijdig naar de verloskundige te gaan.

Toxoplasmose klinkt overigens enger dan het is. Het is een parasiet die dit kan veroorzaken. We hebben doorgaans al antistoffen in ons lichaam, maar het is verstandig om de kattenbak even niet meer te verschonen, handschoenen aan te trekken wanneer je in de tuin werkt en alle groenten grondig te wassen.

Naar de verloskundige of de dokter bellen?

Het net zwanger zijn begint met een afspraak bij de verloskundige. De afspraak zal gemiddeld genomen plaatsvinden in de 8e week van je zwangerschap. Het is verstandig om al rond de 6e week een afspraak te maken, zodat je zeker weet dat je er op tijd bij bent. De kans is groot dat je er pas na 5 – 6 weken achterkomt dat je zwanger bent, waardoor het in veel gevallen slim is om meteen even te bellen. Uiteraard kun je zelf uitrekenen wanneer je zwanger bent geworden, om aan de hand daarvan tijdig contact op te nemen.

“De kans is groot dat je er pas na 5 – 6 weken achterkomt dat je zwanger bent.’’

De dokter hoef je in principe niet te bellen. De verloskundige waarbij je de afspraak maakt zal dit gewoon aan je huisarts doorgeven. Heb je een ingewikkeld(er) dossier? Dan is het uiteraard wel verstandig om even zelf contact te zoeken.

Opletten met je voeding

Het net zwanger zijn brengt helaas al meteen een paar beperkingen met zich mee. Stop met roken en drink ook geen alcohol meer. Zorg er daarnaast voor dat je op een gezonde en gevarieerde manier eet. Dit helpt je jezelf goed op de been te houden en zorgt ervoor dat je baby alle belangrijke voedingsstoffen tot zijn of haar beschikking heeft. Begin bovendien met het slikken van foliumzuur indien je daar nog niet mee bezig was. Dit draagt enorm bij aan de ontwikkeling van je ongeboren kindje.

Aan het werk tijdens je zwangerschap

Ben je nog aan het werk en wil je daar ook tijdens de zwangerschap graag mee doorgaan? Het hoeft het net zwanger zijn gelukkig niet in de weg te zitten. Dat wilt zeggen, mits er geen sprake is van onveilig of heftig werk. Heb je het idee dat het werk lichamelijk eigenlijk te zwaar voor je is of ben je bang voor eventuele risico’s? Het is vooral tijdens het net zwanger zijn verstandig om dit met je werkgever te overleggen. Doe dat uiteraard in vertrouwen, het is verstandig nog even te wachten met het aan de grote klok hangen van jullie zwangerschap.

Je kunt op die manier gezond net zwanger zijn. Het belangrijkste advies? Geniet van deze prachtige tijd die het begin van jullie kindje markeert. Houd elkaar goed in de gaten en luister vooral goed naar wat je lichaam je te vertellen heeft.

U wilt zwanger worden? Lees onze 4 tips!

Reacties

Geef een reactie

Certificaten & partners
partner-6