AANMELDEN KRAAMZORG

Negen maanden op, negen maanden af: ontzwangeren.

Geschreven door gebruiker op 18 januari 2019

Het wordt wel eens gezegd, en er zit een kern van waarheid in: ontzwangeren doe je niet binnen een dag. Terwijl je volop geniet van de komst van je kleine, blijft er van alles veranderen in je lichaam. In deze blog leggen we uit wat je kunt verwachten van ontzwangeren!

Je gaat niet meteen in je skinny jeans passen, en het gaat niet voelen alsof er nooit iets gebeurd is. Hoewel het per persoon verschilt hoelang je nodig hebt om te ‘’herstellen’’ van een zwangerschap en bevalling, zijn er een aantal veel voorkomende kwaaltjes.

1. Naweeën

Ja, het houdt niet meteen na de bevalling op. Tot ca. 4 dagen na de bevalling kun je krampen hebben, van lichte buikpijn tot heftige menstruatiekrampen. Dat heeft wel een goed doel: je lichaam is bezig om je krimpende baarmoeder weer in de oude vorm te krijgen. Hier kan ook een beetje bloedverlies bij horen.

2. Stuwing

Na de bevalling kunnen je borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen. Ook dit ongemak heeft de beste bedoelingen: de pijn wordt veroorzaakt door het opstarten van de melkproductie en een verhoogde doorbloeding in je borsten. Koelen kan hierbij helpen, of koude koolbladeren!

3. Verstopping

Voor alles is een eerste keer, ook voor toiletgebruik na de bevalling. Hoewel je daar misschien nu nog niet bij stilstaat, is het belangrijk om het goed aan te pakken als het zover is. Hoe langer je wacht na de bevalling, des te groter de kans op pijn en verstopping. Doe het daarom rustig aan: neem de tijd en zet zo min mogelijk kracht en gebruik nadien een lauwwarm washandje.

5. Urineverlies

We blijven even bij WC-talk. Niezen of lachen na de bevalling? Het kan zomaar dat je daar wat urine bij verliest. Je bekkenbodem is opgerekt waardoor je blaas en plasbuis misschien een beetje zijn bewogen. Geen zorgen: ook dit gaat na verloop van tijd over. Zo kun je ook je bekkenbodemspieren trainen en kun je na verloop van tijd weer gewoon lachen zonder naar de WC te moeten!

6. Vloeien

Naast urine, is het ook normaal dat je wat bloed en wondvocht verliest na de bevalling, ook wel lochia of kraamvloed genoemd. Dit duurt ongeveer 4 tot 6 weken. Waar de placenta zat, is een wond ontstaan en die heeft simpelweg tijd nodig om te genezen. Het bloedverlies is het meest heftig in de eerste week na de bevalling, en ook stolsels kunnen opduiken. Kraamverband en later maandverband helpen je dit op te vangen. Gebruik echter geen tampons en ga niet in bad tijdens deze periode. Onze kraamverzorgers adviseren je graag! Ook je eerste menstruatie zit er weer aan te komen. Wanneer die opduikt, verschilt per vrouw. Wanneer je borstvoeding geeft, laat de menstruatie vaak wat langer op zich wachten. Bedenk je dat je, ook zonder menstruatie, toch al vruchtbaar kunt zijn.

De kraamverzorgers van Pro Care weten wat je kunt verwachten en zijn er om je advies te geven en te helpen. Maak kennis met ons liefdevolle team, stuur ons een mail via info@procarekraamzorg.nl of neem telefonisch contact op!

Reacties

Geef een reactie

Certificaten & partners
partner-6