AANMELDEN KRAAMZORG
Aanmelden

Je huis babyproofen: de basics voor de woonkamer

Geschreven door gebruiker op 3 januari 2021

Is er een kleine op komst, dan moet je aan heel wat dingen denken. Nieuwe spullen zijn nodig om die oh zo schattige babykamer aan te kleden, maar je zult ook moeten kijken naar wat je al in huis hebt: is dat wel veilig? Je huis babyproof maken is een hele klus, zeker als je naar alle details kijkt. In deze blog behandelen we alvast de basics van de meest voorkomende zaken in je woonkamer!

Werk stroom, snoeren en stopcontacten weg

Stopcontacten zitten vaak op een hoogte die makkelijk te bereiken is voor kruipende kinderen. En die zijn hartstikke nieuwsgierig naar wat dat ding in de muur is, dus willen ze het vast met hun vingers ontdekken. Gelukkig zijn daar stopcontactbeschermers of afdekplaatjes die dit onmogelijk maken voor je kleine ontdekker. Ook snoeren en verlengkabels die op de grond liggen zul je moeten wegstoppen op een manier dat je kindje er niet mee kan spelen, of eraan kan trekken.

Maak van scherpe hoekjes een zachte landing

Je hebt het zelf niet door, maar je huis zit vol met scherpe hoekjes. Prima wanneer je balans prima is, maar wanneer je net leert lopen, kunnen die nogal pijnlijk zijn. Je kunt niet voorkomen dat je kindje af en toe gaat vallen wanneer ze leren lopen, maar wel zorgen voor een zachte landing. Dek deze dus af met hoekbeschermers!

Traphekjes zijn cruciaal

Hij is nogal voor de hand liggend, maar blijft belangrijk om te benoemen. Schaf een traphekje aan én zorg ervoor dat deze altijd goed afgesloten is, zodat hij ook echt werkt. Ook als je baby slaapt! Zo wen je eraan om hem altijd dicht te doen.

Kasten, deuren en ramen

Voor een rondkruipende baby is elk deurtje als de ingang naar Narnia: wie weet wat zich daarachter bevindt! En hoe geweldig al die ontdekkingen ook zijn, je kunt ze het beste voorkomen. Je wilt niet dat je kleintje met zijn of haar vingers tussen de deur komt, of gaat spelen met de spullen die je om een goede reden had opgeborgen in een kastje. Zorg dus voor een kinderslot, deur- en scharnierblokeerders en voor de grotere deuren uiteraard deurhekjes.

Ramen zijn overigens net zo interessant voor kinderen, maar een stuk gevaarlijker. Zorg dus voor raambeveiliging: dit zorgen ervoor dat je ramen niet of slechts op een kiertje open gaan, waardoor niemand eruit kan vallen.

Controleer je planten en bloemen

Hoewel het heerlijk is om in een groene omgeving op te groeien, zijn niet alle planten even kindvriendelijk. Dan hebben we het niet alleen over cactussen. Er zijn ook andere bloemen en planten die baby’s maar wat graag ontdekken – soms zelfs met hun mond. Sommige planten zijn helaas giftig, dus check even welke je beter wat hogerop kunt zetten. Houd er overigens ook rekening mee dat bij gebrek aan een zandbak, je kleintje wellicht met de aarde in je bloempotten gaat spelen.

Zet je decoratie op een veilige plek

Ben je nogal van de accessoires en decoratie? Van een klein tafeltje tot een souvenir van je grote reizen: zorg dat de dingen die breekbaar of klein zijn buiten het bereik van je kindje blijven. Ook grotere glazen of porseleinen stukken kun je beter hoger wegzetten: als deze vallen, komen er nogal wat kleine scherven. En die brengen niet altijd geluk. Ook tafelkleden lijken onschuldig, maar kunnen nogal wat teweeg brengen. Als je kleintje eraan trekt of zichzelf eraan vasthoudt tijdens het lopen, kan er zomaar van alles van de tafel vallen. Zorg er dus voor dat je tafelkleed niet te laag hangt.

Veranker zware meubels

Het draait allemaal om evenwicht! Zelfs met iets zwaars en groots als een kast, kun je beter voorzorgsmaatregelen treffen. Veranker deze aan de muur, zodat kinderen die klimmen of zich eraan vasthouden hem niet om kunnen laten kiepen.

In komende blogs behandelen we nog meer tips om je huis en tuin volledig babyproof te maken. Stay tuned!

Reacties

Geef een reactie

Certificaten & partners
partner-6